Kada detetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?

Iako deluje da svi danas imaju mobilne telefone, teško je odlučiti kada je pravo vreme da ga dobije i vaše dete.

Zdravlje

Izvor: Fox News

Sreda, 29.07.2015.

10:43

Default images
Foto: Thinkstock

Prema dečjem psihijatru Dečje klinike u Klivlendu dr Džou Ostermanu, dete treba informisati o opasnostima koje nosi taj uređaj, ali i kako da ih prevaziđe i shvati pravila adekvatne upotrebe telefona.

Deca mlađa od 10 godina ne treba da imaju telefon, smatra Osterman. Osim toga, on ili ona treba da budu dovoljno zreli da razumeju opasnosti s kakvim se mogu susresti na internetu i odgovornosti koju imaju.

Osterman savetuje roditelje da prvo objasne detetu posledice neprikladnog ponašanja i navedu im primere iz stvarnog života.

“Uvek govorim roditeljima da prate, prate, prate i budu upućeni u ono što se dešava u detetovom životu, tako da on ili ona budu dovoljno opušteni da razgovaraju s vama, ukoliko se pojavi neki problem”, kaže on.

Osterman dodaje da roditelji treba da postave kontrolu nad telefonom, a ako se dete pobuni, jednostavno mu ne treba dozvoliti da isti poseduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: