Devojčica dobila novu lobanju zahvaljujući 3D štampaču

Nakon 17-časovne operacije, trogodišnjakinja iz Kine moći će da živi mnogo normalnijim životom, zahvaljujući tehnologiji 3D štampanja kojom joj je rekonstruisana lobanja.

Zdravlje

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 27.07.2015.

08:25

Default images
Foto: Thinkstock

Han Han, kako je lekari zovu, rođena je s hidrocefalusom, poremećajem proširenja moždanih komora zbog nakupljanja likvora, tečnosti koja deli mozak i kičmenu moždinu od njihovih ovojnica.

Skeneranjem je utvrđeno da je “tečnost zauzela 80 odsto mozga devojčice”, zbog čega se lobanja povećala četiri puta više nego što je trebalo.

Međutim, zahvaljujući potpunoj rekonstruciji i titanijumskoj zamenskoj lubanji dobijenoj iz 3D štampača, mozak joj je ponovo zaštićen. Operacija koju su izveli lekari Druge bolnice u Hanan provinciji u Kini dala joj je i potpuno novi izgled.

Han Han je i dalje na intenzivnoj nezi, a tokom sledećih meseci i godina, kosti lobanje bi trebalo da počnu normalan rast preko titanijumskog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: