Da li je upotrebi stetoskopa došao kraj?

Ova jedostavna naprava od svog nastanka 1816. godine nije se mnogo izmenila, a pojedini lekari ističu da će je u budućnosti zameniti neke nove tehnologije.

Zdravlje

Izvor: Motherboard

Utorak, 14.07.2015.

13:35

Default images
Foto: Thinkstock

“Kao što su ploče i sudio kasete zamenili diskovi, tako će najverovatnije i ultrazvuk ili neka druga tehnologija zameniti stetoskop. Na primer, pokretni skeneri mogli bi da omogućavaju pregled unutrašnjih organa na licu mesta, umesto da ih lekar samo oslušne”, pisalo je pre par meseci u magazinu “Global Heart”.

Međutim, čak i najskluplji stetoskopi trenutno koštaju mnogo manje od takvih pokretnih aparata čija cena dostiže i do 6.500 dolara.

Pojedini inovatori smatraju da bi zato postojeći stetoskop trebalo unaprediti tako što bi se povezao sa smartfonom koji bi, na primer, beležio otkucaje srca ili ritam disanja.

“Ono što je naročito interesantno je da bi ovakav spoj mogao da interniste ili medicinske sestre učini kardiolozima”, navodi kardiolog Džon Čorba sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku koji trenutno sprovodi istraživanja u vezi sa novim “Eko Core” uređajem, adapterom koji se povezuje sa stetoskopom.

Aparat, koji su već zapazili investitori iz Silicijumske doline, trenutno čeka na odobrenje američke Uprave za hranu i lekove, poslednje prepreke koju je potrebno preći kako bi se našao na tržištu. Njegovi tvorci nadaju se da će se naći u komercijalnoj prodaji do kraja leta.

S druge strane, istraživači Tehnološkog instituta u Masačusetsu u saradnji sa indijskom fondacijom “Chest Research“ razvili su prvi stetoskop koji se napaja energijom putem USB-a, sa smartfon aplikacijom za beleženje podataka.

Za razliku od “Eko Core” uređaja, ovaj stetoskop usmeren je prvenstveno na dijagnostikovanje pulmonarnih bolesti poput astme, upale pluća ili raka pluća.

Naučnici se nadaju da će njegova upotreba omogućiti manje iskusnim lekarima u ruralnim oblastima da bolje i preciznije određuju dijagnoze zahvaljujući algoritmu koji ima sposobnost beleženja i praćenja nepravilnosti u radu pluća. Ovaj aparat neće se prodavati.

Novije generacije lekara u Americi sve se više oslanjaju na visoku tehnologiju, ali u nerazvijenim krajevima sveta upotreba stetoskopa podjednako je zastupljena kao pre nekoliko decenija.

“Ako imate iskusnog doktora koji dobro poznaje svoj stetoskop, to je bolje od bilo kakve mašine”, zaključuje doktor Rič Flečer sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, vodeći autor istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: