Ovu bakteriju ste najverovatnije uneli u svoj dom

Iako možda provodite sate i sate čisteći svoj stan, opasne bakterije možda vrebaju na vašem kućnom pragu.

Zdravlje

Izvor: hr.n1

Subota, 04.07.2015.

20:44

Default images
Foto: Thinkstock

Nedavna studija Univerziteta u Hjustonu pokazala je da se na čak 40 odsto kućnih pragova nalazi bakterija Clostridium difficile, a istu bakteriju pronašli su i na đonovima 39 odsto cipela.

C. difficile je bakterija koja uzrokuje obilni proliv, a u nekim slučajevima može dovesti i do opasne infekcije creva. Zarazu tom bakterijom vrlo je teško lečiti, a neki sojevi su potpuno otporni na antibiotike.

U lečenju se mogu koristiti i probiotici, a pperacija kojom se uklanjanja oboleli deo debelog creva može biti jedina opcija za ljude s teškim bolovima.

Otprilike jedna četvrtina ljudi sa C. difficile se opet razboli, ili zbog početne infekcije koja se nikada ne izleči ili zato što su zaraženi drugim sojem bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: