Zašto smo gladni posle alkohola?

Retko ko odoli da ne pojede neki masni specijalitet iz kioska brze hrane nakon “koje čašice više” popijene u provodu.

Zdravlje

Izvor: News.com.au

Petak, 03.07.2015.

09:07

Default images
Foto: Thinkstock

Naučnici sada imaju objašnjenje zašto i najsnažniji karakter popušta pred krčanjem stomaka posle ispijanja alkohola.

Dr Vilijam Ajler sa Univerziteta u Indijani kaže da mozak igra ključnu ulogu u regulisanju konzumacije hrane, nakon što je sproveo studiju o efektima alkohola na žene.

“Naše istraživanje je pokazalo da alkohol može povećati osetljivost mozga na mirise i izgled hrane, zbog čega naša volja da joj se odupremo slabi. Mnoga alkoholna pića već imaju ‘prazne’ kalorije, pa kada ih ukombinujete s efektom aperitiva, mogu dovesti do energetskog disbalansa i gojenja”, objašnjava dr Ajler.

Za potrebe studije on je angažovao 35 žena zdrave telesne težine, koje su analizirane u dve odvojene posete. Tokom prve intravenozno su dobile alkohol, a u drugom su dobile slani placebo rastvor.

Ispostavilo se da su žene koje su intravenozno dobile alkohol mnogo intenzivnije reagovale na mirise i izgled hrane i kasnije pojele obilnije obroke.

Ipak, profesor nutricionizma na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu Martin Binks kaže da je ova studija samo “zagrebala površinu”.

“Veza između alkohola i hrane se često pojednostavljuje, a ova studija otkriva složenije procese koji moraju dodatno da se ispitaju”, kaže on.

Otkrića će biti objavljena u novom izdanju stručnog časopisa “Obesity”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: