Alchajmer se može predvideti 13 do 18 godina pre oboljenja?

Istraživanje američkih stručnjaka nedavno je pokazalo da se suptilna pogoršanja u kognitivnim sposobnostima osoba s Alchajmerovom bolešću mogu dogoditi i do 18 godina pre postavljanja dijagnoze.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

15:45

Default images
Foto: Thinkstock

Boljim razumevanjem početnih faza te bolesti, stručnjaci bi možda mogli da razviju neke nove strategije prevencije ili usporavanje progresije ove rasprostranjene bolesti, piše stručni časopis "Neurology".

U istraživanju je učestvovalo oko 2.125 stanovnika Čikaga, prosečne starosti 73 godine, piše portal Pliva.

Ispitanici na početku istraživanja nisu imali Alchajmerovu bolest, a zadatak im je bio da prođu testove pamćenja i razmišljanja koji su tokom 18 godina ispitivanja bili ponavljani svake tri godine.

Vremenom, 21 odsto ispitanika razvio je Achajmerovu bolest i primećena je očekivana povezanost niskih rezultata na testovima s većim rizikom od te bolesti.

Iako su rezultati testova osoba koje su kasnije razvile demenciju svaki put bili sve slabiji, zapaženo je da se suptilne promene u kognitivnim sposobnostima mogu primetiti čak 13 do 18 godina pre kliničke manifestacije bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: