Zašto treba jesti trešnje?

Trešnje su već uveliko obojile u crveno pijačne tezge i mame nas da ih kupimo. Pored odličnog, osvežavajućeg ukusa, postoji još razloga zbog kojih bi trebalo da ih jedete

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2015.

22:36

Default images
Foto: Thinkstock

Trešnje su već uveliko obojile u crveno pijačne tezge i mame nas da ih kupimo. Pored odličnog, osvežavajućeg ukusa, postoji još razloga zbog kojih bi trebalo da ih jedete.

* Bogate su prirodnim šećerom i podižu nivo energije u organizmu, ali i raspoloženje. Zato, ako ste depresivni i umorni, umesto čokolade, pojedite šaku "crvenog zlata".

* Ako imate problema sa snom, trešnje mogu biti rešenje jer su bogate i melatoninom. Tako, umesto da nesanicu lečite pilulama, sladite se trešnjama.

* Utiču i na zdravlje oka, odnosno dobar vid, ali i na kožu jer sadrže 20 puta više vitamina A nego jagode i borovnice.

* Bogate su antioksidansima, pa usporavaju starenje, snižavaju nivo holesterola i poboljšavaju sistem za varenje.

* Nakon fizičkih aktivnosti, jedite ovo voće jer sprečava grčenje mišića, a pomaže i kod menstrualnih bolova.

* Trešnje su "hrana za mozak" jer podstiču mentalne funkcije, pa ih grickajte ako vam je zbog vrućine oslabila koncentracija i memorija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: