U Srbiji puši svaki peti tinejdžer

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sutra, 30. maja, od 12 do 14 sati, organizuje zdravstveno promotivnu akciju u centralnom holu Šoping centra Stadion na Voždovcu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

19:22

Default images
Foto: Thinkstock

Posetioci Šoping centra imaće priliku da razgovaraju, dobiju savet i štampane edukativne materijale od predstavnika zavoda i Doma zdravlja Voždovac, Udruženja za javno zdravlje Srbije, Crvenog krsta Beograd i Beogradske asocijacije studenata farmacije.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja zdravlja, u Srbiji puši oko 34,7 odsto stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2 odsto svakodnevnih pušača, piše u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Skoro svaka peta mlada osoba (19,2 odsto), starosti od 15 do 19 godina je takođe pušač.

Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poređenju sa stanovnicima ostalih naselja - 36,4 u odnosu na 32,2 odsto, kao i u populaciji sa najnižim primanjima - 38,2 odsto.

Upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: