Probiotici bi mogli znatno da ublaže simptome alergije

Upotreba probiotika mogla bi da ublaži simptome alergija, navode američki naučnici.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Utorak, 26.05.2015.

16:35

Default images
Foto: Thinkstock

Ovo se naročito odnosi na alergijski rinitis, poznat još i kao sezonska ili perenijalna alergija.

Jogurt bi takođe mogao da se pokaže kao koristan, ali bi bilo potrebno uzimati veće količine, ističu stručnjaci sa univerziteta Vanderbilt u Tenesiju.

Oni si sproveli do sada najsveobuhvatniju analizu rezultata 23 različite studije u kojima je učestvovalo 1.919 ljudi, ali navode da još ne mogu da donesu konačni zaključak, jer je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

“Detaljno smo istražili svu medicinsku literaturu za sve studije u okviru kojih je ispitivan uticaj probiotika na alergijski rinitis. Od slučaja do slučaja postojalo je dosta varijabilnosti, ali u većini studija zabeleženo je zdravstveno poboljšanje kod osoba koje su uzimale probiotike, za razliku od pripadnika kontrolne grupe koji su uzimali placebo”, navodi Džastin Tarner, vodeći naučnik istraživanja.

Alergijski rinitis pogađa između 10 i 30 odsto svetske populacije.

Tarner upozorava da ovo otkriće ne znači da probiotici mogu da zamene postojeće lekove za lečenje simptoma alergije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u aprilu, u internet-izdanju magazina “International Forum of Allergy & Rhinology”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: