Svaka deseta osoba u Srbiji boluje od dijabetesa

U Srbiji, prema procenama, svaki deseti građanin, odnosno njih oko 700.000, boluje od dijabetesa, dok istraživanja pokazuju da u svetu na svakih sedam sekundi jedna osoba premine od ove bolesti, te je rana dijagnostika izuzetno važna, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

14:15

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Dodatno zabrinjava, kako je rečeno, što se procenjuje da svaka druga osoba i ne zna da boluje od dijabetesa.

"U Srbiji polovina radno sposobnog stanovništva, njih 12,4 odsto boluje od dijabetesa, a u svetu je dijagnostikovano čak 387 miliona obolelih", rekao je predstavnik PKS Ješa Erčić na konferenciji "Savremeno lečenje šećerne bolesti - potrebe, troškovi i perspektive".

Naglašavajući ozbiljnost situacije, Erčić je naveo da se u narednih 20 godina očekuje da će broj obolelih u svetu narasti na 600 miliona, a da se za lečenje te bolesti u svetu troši 465 milijardi dolara.

"Ulaganje u zdravlje ne bi trebalo shvatati kao trošak, već kao investiciju. Manja stopa smrtnosti će pomoći društvu", rekao je Erčić.

Članica upravnog odbora Međunarodne dijabetes federacije - region Evropa Mominat Monarova rekla je da na svetu živi 387 miliona osoba sa dijabetesom, a za manje od 25 godina, procenjuje se da će taj broj da dostigne 591 milion.

"U prošloj godini, na svakih sedam sekundi, jedna osoba u svetu je umrla od dijabetesa. Ova bolest ubija više nego kancer dojke i prostate zajedno", upozorila je Monarova.

Pomoćnik ministra zdravlja Predrag Sazdanović istakao je da postoji napor da se unapredi rano dijagnostifikovanje ove hronične bolesti, koju je nazvao "tihi ubica", a za to je potrebna između ostalog i bolja organizovanost službe, ali i međunarodna saradnja.

Predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i lečenje šećerne bolesti Nebojša Lalić naglasio je da su među najvećim uzročnicima smrtnosti kancer, kardiovaskularne bolesti, dijabetes...

On je naglasio da bi porast obolelih od dijabetesa u Srbiji mogao da bude značajan.

"Ne možemo da sprečimo rast obolelih ni u svetu ni u Srbiji, ali možemo da se borimo da sporije raste", rekao je Lalić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja i Republička stručna komisija dali su osnovu za poboljšanje situacije u ovoj oblasti obnavljanjem savetovališta za dijabetes na nivou domova zdravlja u novembru 2014.

"Unapređenje savetovališnog rada i povećanje dostupnosti savremenih dijagnostičkih i terapijskih opcija su dalji koraci sa ciljem smanjenja rizika od komplikacija i troškova ove hronične nezarazne bolesti", rekao je Lalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: