Žene će izgubiti sposobnost rađanja prirodnim putem?

Vodeći francuski ginekolog Mišel Oden tvrdi da ženama preti opasnost da izgube sposobnost rađanja prirodnim putem.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.05.2015.

18:20

Default images
Foto: Thinkstock

Prema pisanju britanskog lista Telegraf, 84-godišnji lekar ističe da je rađanje postalo previše uslovljeno lekovima, do te mere da žene uskoro bez njih neće moći da se porode.

U svojoj knjizi "Da li su nam potrebne babice?", Oden navodi da porođaj danas u proseku traje dva i po sata duže nego pre 50 godina, te da se sve veći broj žena porađa uz pomoć lekova i hirurgije.

"Za mene je to znak da žene gube sposobnost rađanja", rekao je francuski ginekolog, dodajući da je sve manje žena koje se porađaju prirodnim putem, a sve više carskim rezom.

Oden je posebno kritikovao korišćenje sintetičkog oksitocina koji, po njemu, smanjuje sposobnost žena da prirodno proizvode taj hormon.

Hormon oksitocin izaziva kontrakcije materice za vreme porođaja i ima glavnu ulogu tokom dojenja. Oden strahuje da bi evolucijom moglo doći do nestanka fizioloških funkcija koje se ne koriste, te da bi žene u budućnosti prestale da proizvode oksitocin.

"Uveren sam da proizvodnja ljudskog oksitocina, hormona ljubavi od fundamentalnog značaja za porođaj i vezivanje, sve više slabi. Budućnost ljudske sposobnosti rađanja je u opasnosti", zaključio je Oden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: