Vijagra ima neočekivane efekte koji mogu promeniti svet

Pacijenti koji boluju od malarije mogli bi uskoro od lekara dobijati vijagru, budući da je dokazano da taj lek suzbija širenje ove bolesti.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Petak, 22.05.2015.

20:41

Default images

Foto: Toshiyuki IMAI /Flickr.com

Naučnici kažu da su došli do “neverovatnog otkrića” da lek protiv erektilne disfunkcije sprečava prenošenje malaričnih parazita s ljudi na komarce, što bi moglo da spreči dalje širenje bolesti.

Ključ je u tome što vijagra menja oblik ćelija parazita i omogućava slezini da ih lakše filtrira iz krvi.

Malarični parazit Plasmodium falciparum ima složen razvojni ciklus koji se jednim delom odvija u organizmu ljudi, a drugim u telu komarca. Kod čoveka parazit naseljava crvene krvne ćelije, koje zatim pucaju, a Plasmodium nastavlja da prelazi od jednog do drugog eritrocita.

U međuvremenu, drugi paraziti ponovo ulaze u crvene krvne ćelije i razvijaju se u muške i ženske oblike, koje slezina ne može filtrirati.

Kada sazru, ubodom komarca prelaze u njegovo telo i nastavljaju da se šire.

Istraživači su tražili način da promene oblik deformisanih eritrocita koje naseljavaju muški i ženski paraziti, kako bi ih slezina filtrirala.

Otkrili su da vijagra može da pošalje molekularni signal i pomogne u suzbijanju bolesti.

“Studija je pokazala da vijagra može učiniti da se paraziti ukrute”, objašnjava jedan od autora studije profesor Dejvid Bejker iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

“Ovo je interesantan dokaz koncepta koji nam daje nadu da ćemo uspeti da razvijemo nove lekove koji će blokirati prenošenje malarije.”

Studija je objavljena u stručnom časopisu PLOS Pathogens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: