Britanski lekari počeli kampanju protiv “preteranog lečenja”

Britanski Nacionalni zdravstveni sistem, telo koje čini 250.000 lekara, planira da sastavi listu od oko 100 najspornijih zdravstvenih intervencija čijim bi se ukidanjem rešio problem “preteranog lečenja” pacijenata u Velikoj Britaniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2015.

15:50

Default images
Foto: Thinkstock

Akademija medicinskih kraljevskih koledža u Velikoj Britaniji planira da stane na put kulturi “preteranog lečenja”, odnosno podvrgavanju pacijenata tretmanima za koje se unapred zna da neće biti efikasni, da čine više štete nego koristi ili da predstavljaju neracionalno rasipanje vrednih sredstava.

Britanski lekari navode da iz dana u dan osećaju sve veći pritisak da prepišu određenu terapiju pacijentu iako unapred znaju da tretman najverovatnije neće imati nikakvo dejstvo, poput prepisivanja antibiotika za svaku prehladu ili slanja pacijenata na rendgenski pregled zbog najbezazlenijeg bola u leđima.

Ovo se naročito odnosi na pacijente sa astmom, rakom prostate ili nekom od hroničnih bolesti bubrega koji se sve češće podvrgavaju “preteranom broju redovnih tretmana”, čak i kada nema naučnih dokaza da neki tip terapije ima efekta.

Lekari takođe planiraju da učine sve što je u njihovoj moći da bolesnima stave na znanje da je nerealno očekivati olakšanje odmah nakon medicinske intervencije poput uzimanja leka ili hirurške intervencije.

Nečinjenje ničega po pitanju bolesti nekada je najbolje rešenje za pacijenta, navode predstavnici akademije. Upravo iz tog razloga planira se predstavljanje novog programa pod nazivom “Choosing Wisely”, koji se već primenjuje u SAD, Australiji, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama, a čiji je cilj svođenje nepotrebnih tretmana na minimum.

“Glavna svrha ovog projekta je podsticanje lekara na razgovor sa pacijentima. Njihova dužnost je da pacijentu objasne koliko mu dobrobiti određeni tretman može doneti, odnosno koliko štete naneti. To ne znači - i nikada neće - da će lekar odbiti da leči pacijenta, ili na bilo koji način ugroziti njegovu bezbednost. Jednostavno želimo da na najbolji mogući način iskoristimo sredstva koja nam stoje na raspolaganju”, izjavila je Dejm Sju Bejli, profesor i predsednik akademije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: