Devojčica koja svima kaže "ćao"

Mnoge majke brinu da li će njihova deca biti stidljiva, ali Ketrin Tejlor nema taj problem. Njena ćerka ima retko oboljenje koje je čini ekstemno druželjubivom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

15:45

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Trogodišnja Loren Tejlor ima Vilijamsov sindrom koji za propratni efekat može da ima preteranu prijateljsku nastrojenost i odsustvo straha od stranaca.

Njena majka, 37-godišnja Ketrin Tejlor, navodi da joj ponekad kupovina u supermarketu veoma teško pada, jer Loren svima koje vidi mora da kaže “ćao”.

Bolest je dijagnostikovana kada je Loren napunila četiri meseca.

Zbog ovog stanja devojčica trenutno za svojim vršnjacima zaostaje u razvoju jednu godinu.

Da nešto nije u redu, Ketrin je prvi put posumnjala u 20. nedelji trudnoće, kada su lekari primetili da je Loren manja od ostalih beba. Zato je Ketrin bila napeta do porođaja - u 36. nedelji javili su se simptomi preeklampsije, pa je hitno upućena u porođajnu salu na carski rez.

Ovo stanje pogađa jednu u 10.000 osoba širom sveta. Uzrokuje kardiovaskularne smetnje, zaostajanje u razvoju, probleme s govorom i pokretnošću i probleme sa snom.

Zbog preterane osetljivosti na buku, svaki nagli zvuk poput glasnog motora automobila ili kijanja mogu kod Loren da izazovu stres ili anksioznost.

Gospodin i gospođa Tejlor upoznali su mnoge porodice sa sličnim problem zahvaljujući fondaciji koja je osnovana kako bi se najugroženijima ponudila pomoć, kao i da bi se porodice neprestano obaveštavale o medicinskim istraživanjima i naučnim probojima u vezi s ovom bolešću.

Kako je Lorenina budućnost prilično neizvesna, porodica navodi da utehu nalazi u razgovoru s drugim porodicama, u njihovim redovnim sastancima, kao i u zajedničkim odlascima na izlete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: