Besplatni pregledi za rano otkrivanje raka kože

Zbog porasta broja obolelih od melanoma, udruženje dermatovenerologa Srbije organizuje 11. maja besplatne preglede za rano otkrivanje raka kože, a zakazivanje je počelo danas i traje do 8. maja.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2015.

15:27

Default images
Foto: Thinkstock

Predsednik udruženja docent dr Željko Mijušković s Vojnomedicinske akademije rekao je da je cilj akcije ne samo da se tog dana pregledaju pacijenti, već da se poveća svest građana da preveniraju svoju kožu i da se na vreme jave lekaru, kad je tumor u početnoj fazi, kako bi imali veće šanse za izlečenje.

"Čak i za najmalignije tumore, ukoliko se oboleli javi dok je tumor u najranijoj fazi, šanse za izlečenje su 100 odsto", rekao je Mijušković Tanjugu.

On je precizirao da se pregledi vrše u 53 ustanove u Srbiji, u skoro svim gradovima, kao i da u akciji učestvuje više od 135 dermatologa, kako u državnim tako i u privatnim ustanovama.

"Od 6. do 8. maja u saradnji sa Telekom Srbija otvoren je specijalni besplatni broj 0800/222-888 za zakazivanje dermatološkog pregleda. Pregledi se zakazuju za 11. maj i to u mestu koje je najbliže pacijentu", izjavila je prof. dr Kandolf Sekulović dodajući da je sve dodatne informacije moguće pronaći na sajtu www.euromelanoma.org,

Mijušković je dodao da očekuje da oko 2.000 građana bude pregledano tog dana.

Kako je dodao, akcija je deo kampanje "Euromelanom" u kojoj udruženje dermatovenerologa Srbije učestvuje od 2008. godine, a koja se organizuje u skoro svim evropskim držvama.

Mijušković je napomenuo i da je Udruženje danas pokrenulo i inicijativu za donošenje zakona o zabrani odlaska u solarijum za osobe mlađe od 18 godina.

"Želimo da stavimo do znanja da je izlaganje suncu, odnosno UV zračenju u solarijumu štetno i pokušavamo da apelujemo na ministarstvo zdravlja i vladu da donesu zakon o zabrani odlaska u solarijum za osobe mlađe od 18 godina. Da pokušamo da sledimo većinu zemlja u Evropi koje imaju takvu zakonsku regulativu", rekao je Mijušković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: