Većina žena ne odlazi na preventivne preglede dojki

Gotovo dve od tri žene u Subotici koje su pozvane na skrining na rano otkrivanje raka dojke nisu se odazvale pozivu, saopšteno je iz subotičkog Doma zdravlja.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

20:48

Default images

Foto: Army Medicine/Flickr.com

Kako se navodi, na skrining mamografiju, u okviru realizacije nacionalnog skrininga raka dojke, putem pozivnih pisama od početka godine do kraja marta pozvane su 1.384 žene, od čega je njih 536, odnosno 38,7 odsto pristalo na skrining mamografiju. “

Ukoliko se posmatra u odnosu na realno pozvani broj žena, odnosno oduzimanjem žena koje su isključene i čija je adresa nepoznata, procenat odazvanih žena je 54,7 odsto. Mamografiju se uradile 534 žene ili 99,6 odsto od onih koje su pristale, saopšteno je iz Doma zdravlja. Kako se navodi, i dalje je veliki broj žena koje se nisu odazvale na skrining mamografiju, što je učinilo njih 849 ili 61,3 odsto od ukupno pozvanih.

Kod 10 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. “Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama”, navedeno je u saopštenju.

Na mamografsko snimanje se trenutno pozivaju žene rođene 1951. godine. Pravo na skrining pregled imaju sve žene, bez obzira na to da li imaju osiguranje ili ga nemaju, i svim ženama će biti urađena mamografija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: