Razgovor sa drugom osobom poboljšava pamćenje

Samo 10 minuta razgovara sa drugom osobom može da poboljša pamćenje i intelekt, tvrde naučnici Univerziteta Mičigen.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 01.05.2015.

08:22

Default images
Foto: Thinkstock

"Tokom naše studije druženje sa drugima pokazalo se podjednako delotvorno kao i neke tradicionalnije psihičke vežbe za poboljšavanje pamćenja i intelektualne sposobnosti", piše psiholog Oskar Jbara.

Pregledajući podatke o 3.610 osoba starih od 24 do 96 godina, uočena je veza između visokog nivoa društvenih interakcija i razvijenih kognitivnih funkcija, piše portal Stetoskop.

Tokom drugog eksperimenta naučnici su izveli laboratorijski test da bi procenili kako društvena interakcija i intelektualne vežbe utiču na pamćenje i psihičke sposobnosti.

"Uvideli smo da i kratka interakcija od samo 10 minuta povećava intelektualnu sposobnost isto kao i uključivanje u intelektualne aktivnosti", rekao je Jbara.

Što se tiče rezultata, izgleda da poseta prijatelju ili komšiji može da bude veoma važna za oštrinu uma kao i svakodnevno rešavanje ukrštenica.

Jbara je naglasio da društvena izolacija može da ima negativno delovanje na intelektualne sposobnosti, kao i na emocionalnu stabilnost osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: