Džem od maslačka kao eliksir zdravlja

Džem je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam.

Zdravlje

Izvor: Ž. P.

Subota, 25.04.2015.

13:20

Default images
Foto: Thinkstock

Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen. Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

* Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu. Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: