Dragoljub je prirodni antibiotik

Jednogodišnja biljka jača imunitet i ubrzava metabolizam. Pomaže u lečenju infekcije mokraćnih puteva i upale bešike i bubrega, kao i bronhitisa.

Zdravlje

Izvor: Z. O. J.

Petak, 24.04.2015.

19:20

Default images
Foto: Thinkstock

Zeljasta biljka dragoljub (Tropaeolum majus) ima lepe raznobojne cvetove, ali je mnogo više od baštenskog ukrasa. Gaji se u vrtovima, a raste sama u prozračnim bukovim šumama, voli topla i sunčana mesta. Cvetovi su žuti, ali variraju ka narandžastim nijansama, do vatrenocrvenih.

Dragoljub je izuzetno lekovit, a njegovu moć veličaju narodi Bolivije, Ekvadora, Kolumbije i Perua, odakle i potiče. U tim predelima se, pre svega, stavlja na rane koje sporo i teško zarastaju, da bi se sprečila infekcija. U Evropu je stigao u 16. veku, prvenstveno kao baštenska dekorativna biljka, a kasnije su otkrivena lekovita svojstva.

U narodnoj medicini se koriste sveži listovi i cvet, koji se skupljaju u vreme cvetanja, a ponekad i zrelo seme. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika, jer sadrži veliku količinu sumpornog heterozid glikotropaeolozida.

Najefikasnije deluje kada se od njega napravi tinktura ili iscedi sok. Obiluje i enzimom mirozidom, smolom, pektinima, taninom i vitamin C, pa ima široku primenu u lečenju.

Koristi se za lečenje infekcije mokraćnih puteva i upale bešike, hronične upale bubrega, bronhitisa i infekcije disajnih organa posle gripa. Osim toga, ubrzava i metabolizam, a sprečava nadimanje. Mladi listovi su ukusni, puni hranljivih sastojaka, pre svega vitamina C i idealni su za prolećne salate. Ipak, važno je da se konzumiraju u umerenoj količini. Cvetovi su takođe jestivi, imaju blag ukusa i savršena su dekoracija za razne specijalitete.

Ako hoćete da uživate u ovoj biljci, sada je pravo vreme da je posadite na sunčanom mestu i da je zalivate umereno.

OD SALATE DO ČAJA

Salata se sprema tako što se mlado lišće dragoljuba sitno isecka, malo posoli i doda maslinovo ulje i limunov sok. Pomešajte sa listovima zelene salate i mladog spanaća, a možete da dodate i cvetove dragoljuba. Služite odmah, dok je sveže.

Za sok koristite listove i stabljike dragoljuba, operite ih, sameljite i iscedite. Sok je posebno delotvoran kod hroničnog katara bronhija, a uzima se jednom do dva puta dnevno po dve kašičice.

Čaj se pravi od kašike osušenih cvetova i listova, koji se preliju sa 2 dl ključale vode. Poklopi se i ostavi kratko da odstoji, pa procedi. Ima aromatičan miris i preporučuje se kod upornih urinarnih infekcija, ali ne više od dve šolje dnevno.

Za pripremu biljne tinkture potrebno je po 100 grama listova dragoljuba, koprive i šimšira, sve se sitno isecka, pomeša i prelije sa 0,5 l alkohola. Ostavi se da odstoji 21 dan, a svaki dan se promućka jednom. Na kraju se procedi i koristi kod raznih kožnih bolesti (ekcema, opekotina, osipa, rana). Mekana četkica se utisne u tinkturu i njome se trlja problematično mesto tokom tri nedelje. Poznavaoci narodne medicine tvrde da na ovaj način može da se uspešno otkloni i perut, jer se uništava njen glavni uzročnik - gljivice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: