Snizite holesterol na prirodan način

Loš holesterol izuzetno je opasan za zdravlje, posebno srce, a ako ste uočili da ste prešli granicu, pripazite na ishranu. Određene namirnice mogu ga vratiti u normalne granice na prirodan način i zapravo nemate šta da izgubite ako probate malo drugačiji način ishrane.

Zdravlje

Izvor: tportal.hr

Subota, 25.04.2015.

08:22

Default images
Foto: Thinkstock

Na ispitivanjima kod lekara utvrđuju se nivoi LDL-a ili 'štetnog' holesterola koji je opasan zbog stvaranja naslaga u arterijama i time preti srčanim bolestima i šlogom i HDL-a ili 'dobrog' holesterola, koji čisti arterije. Zdrav nivo holesterola je ispod 200 miligrama po decilitru krvi. LDL holesterol treblo bi da bude ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati testova povišeni, što pre morate nešto preduzeti, a ove namirnice mogu vam pomoći.

Crveni pirinač

Niste ga do sada probali, a imate problema s povišenim LDL holesterolom - vreme je da u ishranu uvedete crveni pirinač. Uz na primer ribu, crveni pirinač super je prilog, a odavno je poznat kao kineski narodni lek. Možete ga kombinovati i s drugim žitaricama. Neke su studije pokazale da crveni pirinač smanjuje nivo ukupnog holesterola već nakon osam nedelja uzimanja. Crveni pirinač dobija se fermentacijom uz pomoć crvene buđi i ima 14 monakolina od kojih je za borbu s lošim holesterolom najvažniji onaj s oznakom K budući da doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi.

Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka. Poput ostalog zelenog povrća, bogata je vlaknima, vitaminima C i K, ali je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidansa. Nakon što ih očistite treba ih kuvati do 45 minuta s malo limunova soka. Kada uzimate lekove za snižavanje holesterola, oni imaju statine, a artičoka ima drugačije delovanje odnosno utiče na njegovu razgradnju.

Zob za doručak

Neka su istraživanja pokazala da zob za šest nedelja može sniziti loš kolesterol za 5,3 odsto, a razlog se krije u sastojku betaglukanu. On sprečava zadržavanje LDL holesterola u organizmu. Stoga zob uvrstite na meni za doručak.

Riba

Znate i sami da bi se na vašem tanjiru trebala naći minimalno jednom nedeljno, jer omega-3 spadaju u prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju. Razne su studije pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, pa tako i lošeg holesterola. Prema istraživanju sa Univerziteta Loma Linda, zamena zasićenih masti masnim kiselinama omega-3, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati nivo dobrog holesterola čak četiri odsto.

Orašasti plodovi

Uz zob za doručak ii ribu za ručak orašasti plodovi odličan su međuobrok koji će biti sjajan saveznik u borbi protiv lošeg holesterola. Studija objavljena u "American Journal of Clinical Nutrition" pokazala je kako su ispitanici snizili kolesterol za 5,4 odsto nakon što su šest dana u nedelji, i tako mesec dana, konzumirali 40 grama oraha.

Grašak

Studija Univerziteta Politehnik u Arizoni zaključila je da pola šoljice graška u varivu može smanjiti nivo holesterola za osam odsto. Njegov su glavni adut vlakna koja sprečavaju apsorpciju holesterola u organizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: