Depresija može da se kontroliše snagom uma?

Naučnici tvrde da oblik mentalnog treninga koji pomaže ljudima da prepoznaju početak depresije i kontrolišu je, može da funkcioniše i kao antidepresiv.

Zdravlje

Izvor: news.com.au

Utorak, 21.04.2015.

12:35

Default images
Foto: Thinkstock

Kognitivna terapija svesnosti može da ponudi alternativu za ljude koji žele da izbegnu dugoročno korišćenje antidepresiva koji mogu imati neprijatne nuspojave poput nesanice, zatvora i seksualnih problema.

U dvogodišnjem eksperimentu u Engleskoj koji je obuhvatao 424 osobe koje pate od depresije, naučnici su sproveli trening koji se sastojao od osam grupnih sesija u trajanju od dva sata i petnaest minuta i otkrili su da ljudi koji su bili podvrgnuti kognitivnoj terapiji svesnosti imali slične rezultate kao i oni koji koriste antidepresive.

Ovaj metod nije efektniji od lekova, kako su se mnogi nadali da će biti, ali otkrića ukazuju da može biti dobra alternativa za one koji ne žele konstantno da uzimaju antidepresive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: