Kako da se izborite s prolećnim alergijama?

Dok se većina ljudi obraduje proleću, nekolicina ne može istinski da uživa u lepo vremenu zato što se suočavaju sa prolećnim alergijama. Svrab, peckanje očiju, kijanje - sve su ovo simptomi alergije, a mi vam otkrivamo kako možete lakše da ih prevaziđete.

Zdravlje

Izvor: Men's Health

Subota, 18.04.2015.

20:20

Default images

Konzumiranje antihistimina nije jedini način da pobedite prolećne energije. Evo šta možete da uradite za svoj organizam:

Konzumirajte odgovarajuće namirnice

Nepravilna ishrana može da pogorša zdravstvene probleme, uključujući astmu i sezonske alergije. Medicinske studije su nekoliko puta ponovno dolazile do otkrića da moćni antioksidantni, koji se nalaze u voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima, zelenom čaju, mogu da pomognu u bitki protiv upalama u telu.

Takođe možete da konzumirate namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, koje uključuju ribu, jaja, orahe i laneno ulje.

Skinite suvišne kilograme

Višak kilograma vam otežava disanje, a to je problem koji vam nikako nije potreban kada patite od alergija. Što više masnih naslaga imate oko stomaka, to sprečava vaša pluća da se potpuno šire i da vaša dijafragma krene na dole, jer moraju da se bore sa masnim naslagama.

Drugim rečima, ne možete da napravite pravi, dobri, duboki uzdah i izdah, ali će vam gubitak kilograma pomoći da lakše dođete do kiseonika.

Eliminišite stres

Stres dovodi do gubitka imuniteta, a oslabljen imuni sistem povećava vaše šanse za alergijske reakcije. Naučite da kontrolišete stres, jer ćete tako sprečiti i pojavu pročećnih alergija.

Prolećno čišćenje

Lepo je vreme, zar ne želite da vaša kuća zablista? Očistite i uklonite prašinu iz celog stana. Naravno da će se ona brzo nakupiti, ali sada imate vremena da obrišete prašinu iza kreveta i ispod komoda. Uvek koristite vlažne krpe, jer suve samo šire prašinu.

Nakon što sprovedete kompletno čišćenje, operite posteljinu, obrišite dušek, operite jastuke.

Istruširajte se i operite kosu pre spavanja

Na ovaj način ćete uspeti da uklonite polen sa kose i kože, pa ćete umanjiti šanse za iritaciju. Takođe bi trebalo da razmislite o držanju kućnih ljubimaca van spavaće sobe, jer je njihova dlaka takođe puna polena.

Nosite naočare kada izlazite napolje

Zaštitite oči od polena i drugih oblika iritacije, jer je ovo veoma senzitivna regija, koja je sklona svrabu i crvenilu.

Menjajte filtere za klimu

Veoma je važno da filteri budu sveži i da se menjaju na svaka tri meseca, kao i da koristite filtere koji efikasno uklanjaju polen i buđ iz vazduha.

Sredite ormar

Potrudite se da odeću koja vam trenutno ne treba držite u plastičnim kesama, a cipele u kutijama, koje se neće nalaziti na podu.

Možete takođe da određenu garderobu stavite u zamrzivač kako biste ubili moljce i larve. Proverite uglove ormara, da nema skrivenih moljaca.

Uklonite buđ iz kupatila

Proverite pod i iza klozetske šolje da se uverite da nema nekih skrivenih mesta gde se nakupila buđ. Operite zavesu u tuš kabini jednom mesečno, a takođe bi trebalo da operete s vremena na vreme i otirač u kupatilu kako biste sprečili skupljanje buđi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: