Pronađen uzrok Alchajmerove bolesti?

Stručnjaci Univerziteta “Djuk” u Svernoj Karolini došli su do otkrića zahvaljujući kojem bi mogla da se utvrdi terapija protiv demencije.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 15.04.2015.

11:35

Default images

Stručnjaci su laboratorijske miševe podvrgli procesima za koje se smatra da doprinose razvoju Alchajmerove bolesti. Oni su prethodno ustanovili da imunološke ćelije obolelih, umesto da štite mozak, počinju da konzumiraju arginin, esencijalnu aminokiselinu i vitalni nutrijent.

Blokirajući ovaj proces lekovima, naučnici su uspeli ne samo da spreče nastanak “plaka” u mozgu, karakterističnog za Alchajmerovu bolest, već i da zaustave gubitak memorije kod miševa.

Uprkos tome što ne postoje garancije da bi bilo koja tehnika testirana na životinjama bila podjednako efikasna prilikom primene na ljudima, ova otkrića vrlo su ohrabrujuća, jer do sada tačna uloga imunološkog sistema i arginina kod Alchajmerove bolesti nije bila poznata.

Zahvaljujući tome što su britanski stručnjaci stekli bolji uvid u sam mehanizam bolesti, otvorena su nova vrata za buduće tretmane protiv ovog razarajućeg oboljenja, od kog samo u Velikoj Britaniji pati 500.000 ljudi.

Foto: A Health Blog/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: