Sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu

Izmenama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koje se primenjuju od danas, omogućeno je da sva deca u Srbiji imaju pravo na besplatnu kombinovanu petovalentnu vakcinu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2015.

15:11

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Izmenama je predviđeno da sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanim petovalentnim vakcinama tokom 2014. godine, kao i druga deca koja su započela vakcinaciju ovom vakcinom mimo tada važećeg Pravilnika, stiču pravo i mogu besplatno da budu vakcinisana istom vakcinom i tokom 2015. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Uvođenje novog tipa kombinovane petovalentne vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence tipa B definisano je izmenama i dopunama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koji je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine.

Ranijim Pravilnikom bilo je predvidđno da se deca vakcinišu kombinovanom trovalentnom vakcinom i pojedinačnim OPV vakcinama protiv dečje paralize i vakcinom protiv hemofilusa influence tiba B.

Petovalentna vakcina je prošle godine postala besplatna, ali je pre izmena Pravilnika onemogućena besplatna revakcinacija dece koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine, zbog čega je zaštitnik građana tražio da datum rođenja deteta ne bude odlučujući za vrstu vakcine.

U Ministarstvu navode da se na ovaj način u potpunosti izašlo u susret preporukama zaštitnika građana, ali da ukoliko, iz nepredviđenih okolnosti, na koje Ministarstvo ne može da utiče, nastupi trenutna nestašica kombinovane petovalentne vakcine biće obezbeđena kombinovana domaća trovalentna vakcina kao zamena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: