Naučnici primenili prvu vakcinu protiv raka

Testiranje prototipa vakcine usmereno je na stimulisanje T ćelija imunološkog sistema pacijenta, koje u organizmu imaju ulogu da registruju i unište ćelije kancera.

Zdravlje

Izvor: Independent

Petak, 03.04.2015.

13:45

Default images
Foto: Thinkstock

Konvencionalne terapije, koje se oslanjaju na hirurgiju, hemoterapiju i radioterapiju uskoro bi mogle da postanu prošlost - u okviru naučnog eksperimenta na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu sproveden je potpuno nov pristup lečenju pacijenata od raka.

Novi treman sa tumorskima antigenima ojačao bi imunološki sistem pojedinca tako što bi stimulisao rad T ćelija, čija je funkcija da eliminišu ćelije kancera.

Tri pacijenta koja boluju od raka kože do sada su primila eksperimentalnu terapiju. Sva tri pacijenta za sada se osećaju dobro, navode istraživači.

Ovo je prvi put da su naučnici ispitali kompletnu DNK tumora i iskoristili svoje otkriće za identifikaciju sedam tipova proteina koji se nalaze na ćelijama raka, koje se razlikuju od osobe do osobe. Iz tog razloga stvorena je personalizovana vakcina koja će eliminisati ćelije raka svake osobe pojedinačno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: