Autizam u progresiji, porodica prepuštena sama sebi

Autizam kao razvojni poremećaj u Srbiji je u velikoj progresiji, jer se na 68 dece rađa jedno autistično dete, rečeno je danas na svečanosti u Beogradu, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, uz poruku da se društvo ne brine dovoljno o ovoj populaciji i da su roditelji i porodica uglavnom prepušteni sami sebi.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.04.2015.

14:08

Default images

Preciznih podataka koliko je takvih osoba u Srbiji nema, procenjuje se da ih ima nekoliko hljada, a u Beogradu ih je oko 1.000, rekao je Tanjugu Mirko Gojić iz Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Udruženje je, povodom Dana osoba sa autizmom, na Trgu Republike organizovalo tradicionalnu manifestaciju pod sloganom "Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, koja je tvoja...", a Gojić je ukazao na to da ovi naši sugrađani nisu dovoljno prihvaćeni i nemaju sistemsku podršku društva.

Usvojen je, kako je podsetio, set zakona kojima se u celini podržavaju osobe sa invaliditetom, među njima i osobe sa autizmom, krenulo se u proces inkluzije, međutim, kasnimo u svim sferama.

"Od rane dijagnostike, prevencije, savetovališta za roditelje, do zapošljavanja i osamostaljivanja tih osoba", rekao je Gojić i naveo da je tek sada za grad Beograd najavljena izrada strategije o socijalnoj zaštiti, koja treba da podrži ljude sa ovim poremećajem.

On ukazuje da je uglavnom sva briga na roditeljima koji u stvari daju najveću podršku svom detetu.

"Tuđa nega i pomoć nije dovoljna da pokrije sve potrebe tih osoba", rekao je Gojić, zabrinut što se osoba sa autizmom setimo samo na njihov dan.

"Pojave se neki koji obećaju koješta, pa dođu druge garniture koje ponove njihove reči, a mi ostajemo tamo gde jesmo, sa problemima koji su sve veći i ne vidimo perspektivu", istakao je Gojić, koji je predsednik Upravnog odbora udruženja.

Gospava Aleksić, majka 21-godišnjeg Vladana, koji je autističan, rekla je Tanjugu da roditeljima nedostaje kontinuirana podrška sistema.

"Uglavnom je sve na biološkoj porodici", rekla je Aleksićeva i istakla da njen sin nije imao pravo na školovanje i samim tim je izgubio bilo kakvu šansu da se zaposli.
Trenutno je, kako kaže, u dnevnom boravku, međutim, sve češće u njihovoj porodici lebdi pitanje šta će biti sa Vladanom kada nestane roditelja.

"On treba da bude briga društva", smatra majka, navodeći da takve osobe, kada više nema ko da se brine o njima, završavaju u zatvorenim ustanovama koje nisu ni za jednu osobu sa invaliditetom.

U interaktivnoj radionici deca i njihovi stariji drugari su crtala i oslikavala drvena jaja, u susret Uskrsu, a manifestaciju je upotpunio i dečji hor Čarolija i popularna Leontina.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je u obraćanju učesnicima da ne treba samo ovog dana da mislimo na osobe sa autizmom, već cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: