Koje ulje je najbolje upotrebljavati za prženje hrane?

Doktor Sara Šenker, dijetetičar i nutricionista, savetuje kojim sve vrstama ulja možete zameniti maslinovo ulje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

10:50

Default images

Najbolje za pečenje/prženje povrća: Ulje repice

Ulje repice sadrži 6 odsto zasićenih masti, za razliku od maslinovog ulja koje sadrži 14,3 odsto zasićenih masnoća. Takođe ima 10 puta više omega-3 masnih kiselina i 50 odsto vitamina E.

U pitanju je jedno od najzdravijih ulja sa veoma prijatnim ukusom.

Kada je zagrevanje ulja u pitanju, najznačnija je tačka dimljenja, kada masne kiseline oksidišu, stvarajući slobodne radikale. Ulje repice ima visoku tačku dimljenja, što ga čini pogodnim za prženje ili pečenje namirnica.

Najbolje za rižoto: Pirinčano ulje

Dobija se obradom pirinčanih mekinja (sloj ispod fibrozne ljuske pirinča) i pirinčane klice (masan deo pirinčanog zrna, bogat nutrijentima).

Osim što je bogato vitaminom E koje blagotvorno deluje na srce, pirinčano ulje sadrži i ferulnu kiselinu, antikosidant koji ima snažno protivupalno dejstvo koje štiti imuni sistem i sprečava nastanak bolesti.

Najbolje za dinstanje: Kokosovo ulje

Dobija se iz belog, mesnatog dela kokosa koji sadrži oko 50 odsto laurinske kiseline, „zdravije“ zasićene masne kiseline. Na sobnoj temperaturi prelazi u čvrsto stanje pa nije pogodno koristiti ga za salate, ali visoka tačka dimljenja čini ga idealnim za kuvanje.

Iako sadrži 86,5 odsto zasićenih masti, istraživanja su pokazala da ih telo znatno brže iskorišćava i manje je verovatno da će ih uskladištiti u vidu masnih naslaga. Ipak, kokosovo ulje trebalo bi koristiti umereno.

Najbolje za salatu: Orahovo ulje

Zbog značajne količine masnih kiselina koje sadrži, orahovo ulje moglo bi da smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Zbog različitih ukusa i niske tačke dimljenja, najbolje je koristiti ga u okviru preliva za salate.

Iako je ukusno, nema širok spektar primene. Najbolje je kupiti malu bocu i čuvati je na hladnom i mračnom mestu jer brzo užegne.

Najbolje za pečenje: Ulje konoplje

Bogatije je esencijalnim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama nego bilo koje kuhinjsko ulje, a sadrži dvostruko manje zasićenih masti od maslinovog ulja. Samo jedna kašika zadovoljava 94 odsto dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama.

Ima vrlo široku primenu - može se koristiti za dinstanje, salatne prelive, i umake. Jedna je od najzdravijih alternativa maslinovom ulju, iako njegov ukus možda neće odgovarati svima. Može se ublažiti suvim voćem i raznim začinima.

Foto: opacity/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: