Odugovlačenje ugrožava zdravlje

Najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi skloni odugovlačenju i odlaganju ispunjavanja obaveza imaju znatno veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 30.03.2015.

14:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

U okviru istraživanja, objavljenog u magazinu “Journal of Behavioural Medicine”, ispitivana je grupa zdravih osoba, kao i grupa osoba obolelih od srčanih bolesti. Rezultati studije pokazali su da su osobe sa srčanim oboljenjima znatno sklonije odlaganju ispunjavanja obaveza.

Timoti Pičil, profesor na jednom kanadksom univerzitetu i autor istraživanja nazvanog “I’ll Look After My Health, Later”, smatra da uzrok ove veze najverovatnije leži u tome što osobe sklone odugovlačenju najčešće odlažu uzimanje terapije za lečenje bolesti.

“Odugovlačenje, osobina ličnosti koja se odlikuje odlaganjem ili izbegavanjem ispunjavanja obaveza, može prouzrokovati povećani stres, kao i izostajanje važnih obrazaca ponašanja kojima se štiti zdravlje. Ovakvim modelom ponašanja može se, zato, ozbiljno ugroziti zdravlje”, navodi Pičil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: