Kravlje mleko tek posle prvog rođendana

Iako će vam bake i prabake reći da su svoju decu hranili kravljim mlekom, pa su zato bili tako napredni, nutricionisti ga ne preporučuju bebama do 12 meseci.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Subota, 28.03.2015.

08:20

Default images

Iako će vam bake i prabake reći da su svoju decu hranili kravljim mlekom, pa su zato bili tako napredni, nutricionisti ga ne preporučuju bebama do 12 meseci. Kao razlog navode podatak da sadrži manje gvožđa, linoleinske kiseline i vitamina E, a više natrijuma, kalijuma i belančevina nego što je potrebno najmlađima.

Ukoliko se pre prvog rođenadan mališanima daje kravlje mleko, to može da izazove krvarenje, jer ne mogu da svare pojedine sastojke. Manjak linoleinske kiseline dovodi do proliva, ekcema ili ojeda, a alergije su česta pojava.

U prvoj godini života glavna hrana bi trebalo da bude majčino mleko ili adaptirano, a posle 12 meseci roditelji mogu da im daju i kravlje. Ipak, deca bi na njega trebalo postepeno da se navikavaju, u početku je najbolje da piju sveže, punomasno.

U drugoj godini života preporučuje se da piju između 500 i 700 ml punomasnog mleka dnevno, a posle toga mogu i delimično obrano.

Foto: Sander van der Wel/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: