Hemoroidi: Neprijatni problem o kom ne smete ćutati

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi ili šuljevi.

Zdravlje

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Utorak, 24.03.2015.

08:25

Default images
Foto: Thinkstock

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom pomenu izazivaju neprijatnost.

Šta su hemoroidi i šta ih izaziva?

Sunđerasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog otvora. Međutim, neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana uz nasleđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačan pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih otoka.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Svrab, osećaj pritiska u analnom otvoru, bolni otoci, na dodir opipljivi čvorovi i posledično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemoroida.

Postoje spoljni i unutrašnji hemoroidi

Spoljni hemoroidi smešteni su uz ivicu anusa i pokriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a osećaju se kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć lekara.

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se prepoznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklešte i ne mogu se vratiti u analni kanal, što izaziva jak bol i krvarenje.

Lečenje hemoroida i prevencija

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, delotvorna je promena stila života.

Ishrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, integralne žitarice i suvo i sveže voće i povrće sprečavaju formiranje hemoroida. Izbegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Povećan unos tečnosti, pri čemu se preporučuju voda ili sokovi od sveže ceđenog voća i povrća, olakšavaju stolicu. Posebno delotvorno je svakodnevno konzumiranje soka od suvih šljiva.

Dugotrajno sedenje treba izbegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u sprečavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu i stimuliše crevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proliva i zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: