Daunov sindrom u Srbiji

Procenjuje se da oko 2.000 ljudi u Srbiji ima Daunov sindrom, a Savez udruženja za pomoć osobama sa tim sindromom ima podatke za 500 njih, izjavila je danas sekretarka tog Saveza Snežana Milivojević.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

18:25

Default images
Alaina Abplanalp Photography / Flickr.com

"Jedan od glavnih problema je što su naša deca još neprepoznata od Ministarstva zdravlja i kategorišu se različito. Neka deca uopšte nemaju pravo na tuđu negu i pomoć", rekla je Snežana Milivojević za agenciju Beta.

Ona je istakla da se uz taj sindrom često javljaju drugi zdravstveni problemi, kao što su srčane mane, problemi sa vidom i sluhom, sa štitnom žlezdom, a neka deca obole i od Alchajmerove bolesti.

Svetski dan Daunovog sindroma biće sutra obeležen širom Srbije, a u Beogradu će biti izvedena priredba u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U Novom Sadu večeras će biti organizovana priredba sa promocijom knjige "Slušaj me kada mi se priča", koju su pripremili članovi tamošnjeg Udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

Na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici sutra će 23 člana lokalnog udruženja poslati poruke ispisane na balonima i napraviti mali vatromet.

Zaječarsko udruženje pripremilo je predstavu "Hip-hop šajkača" u saradnji sa dramskom sekcijom Osnovne škole "Desanka Maksimović", a u programu će učestvovati učenici Muzičke škole i hor "Čarolija".

Kako je kazala Snežana Milivojević, udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom postoje u Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Jagodini, Zaječaru, Pitoru, Aleksincu i Požarevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: