Tajni sastojak koji utiče na gojaznost

Istraživači veruju da emulgatori u hrani mogu da budu uzrok ljudske gojaznosti i stanja poput dijabetesa, kolitisa i Kronove bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

11:18

Default images
Foto: Thinkstock

Emulgatori - priodni i sintetički - koriste se kako bi hrana bila sočnija i veća, ali i da bi se produžio rok njenog trajanja, prenosi Indipendent.

Najnovije istraživanje je utvrdilo da oni imaju sličan hemijski sastav kao i deterdženti i loše deluju na ljudsko telo.

Prvobitna istraživanja sprovedena na miševima na Univerzitetu u Gruziji otkrila su da su neki od emulgatora uticali na balans dobrih bakterija i izazvali stomačne upale, što je kasnije dovelo do dijabetesa i povećanja kilograma.

Istraživanje je bilo fokusirano na dve vrste emulgatora - polisorbat 80 i karboksimetil - a to su aditivi koji se najčešće nalaze u namirnicama poput sladoleda, margarina, majoneza i u drugoj prerađenoj hrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: