Evo koliko je paracetamol zapravo štetan

Ljude koji uzimaju paracetamol tablete kao dugoročno sredstvo uklanjanja bola treba upozoriti o mogućim zdravstvenim rizicima koji utiču na srce, creva i bubrege.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

15:33

Default images
Foto: Thinkstock

Veruje se da paracetmol predstavlja siguran lek protiv bolova, ali ukoliko se uzima duže vreme, može da izazove kardiovaskularne, gastrointestinalne i probleme bubrega, prenosi Indipendent.

Korist upotrebe paracetamola ne može da se meri sa njegovim posledicama.

U istraživanju je dokazano da su pacijenti koji su dugo koristili paracetamol imali ozbiljne gastrointestinalne probleme, kao što je krvarenje, i oboleli su im bubrezi, za razliku od onih pacijenata koji nisu na prvi znak bola pribegavali ovom leku.

Jedan od istraživača je izjavio da, bez obzira na to koliko je paracetamol efektan analgetik, ne teba ga previše često piti, jer su posledice njegove preterane upotrebe mnogo gore od bola zbog koga ga ljudi uopšte i uzimaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: