Saveti za bolje varenje

Zeleno lisnato povrće podstiče aktivnost T-bet gena, koji proizvodi limfoidne ćelije, a one sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Nedelja, 01.03.2015.

17:57

Default images

Neredovna i nepravilna ishrana, stres, pušenje i neka oboljenja najčešći su uzroci poremećaja varenja. Ovo je jedno od najčešćih oboljenja današnjice, a tegobe koje se javljaju su bol i nelagodnost u trbuhu, nadimanje, gorušica, mučnina, ponekad i povraćanje.

Jedna australijska studija ukazuje da zeleno lisnato povrće ima važnu ulogu u zdravlju organa za varenje. Naime, ove namirnice podstiču aktivnost T-bet gena koji proizvodi limfoidne ćelije, vrstu imunih ćelija. One poboljšavaju dobro varenje i sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija.

I mnoge druge namirnice mogu da pomognu da se reguliše varenje. Rešenje za tegobe koje počinju u stomaku mogu da budu i čajevi i drugi biljni preparati.

1. Voće i povrće

Obiluju vlaknima, a osim banana koje ne iritiraju sluznicu želuca, mogu da se uzimaju i špargla, luk i sočivo. Ove namirnice sadrže prebiotike, sastojke kojima se hrane probiotici i zahvaljujući njima se razmnožavaju. Od biljnih začina preporučuju se đumbir i nana, koji umiruju nadraženu sluznicu.

2. Cimet

Začin je prepoznatljiv po mirisu i toplom, slatkom ukusu, a koristi se za poboljšanje probave, ubrzavanje metabolizma, protiv stvaranja gasova, za smanjivanje grčeva i nadutosti, i za podsticanje peristaltike creva. Da biste ubrzali metabolizam, u 200 ml tople vode dodajte kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda i dobro razmutite. Po šolju mešavine popijte svakog jutra, natašte, pola sata pre doručka i uveče pre spavanja.

3. Celer

Izmešajte po 25 g ploda celera, 25 g anisa, 25 g morača i 25 g kima. Kašičicu mešavine prelijte šoljom vrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite. Popijte po šolju svežeg čaja, posle jela.

4. Žvakanje

Često ne poklanjamo dovoljno vremena ishrani i u većini slučajeva pojedemo nešto s nogu, ili na brzaka. Međutim, žvakanje hrane je neophodno za dobro varenje, naročito za preradu žitarica. Svaki zalogaj bi trebalo žvakati 30 do 50 puta, a za to vreme će se namirnice dobro natopiti pljuvačkom iz usta, omekšati, pa će lakše da skliznu niz grlo. Pljuvačka sadrži i enzim ptialin, koji započinje proces razlaganja skroba.

5. Kombinacije

Za poboljšanje varenja mogu da se prave razne kombinacije hrane. Provereno pomaže kada se:

- 50 g sušenih kajsija prelije toplom vodom i umuti sa 200 ml kefira i začini bosiljkom,

- u 200 ml jogurta koji sadrži probiotske bakterije doda 10 g sveže izrendanog đumbira, kašika meda i isto toliko limunovog soka,

- pomeša 150 ml ohlađene pavlake sa 50 ml soka od šljiva i doda kašičica mlevenog kima.

6 . Voda

Tečnost pomaže da hrana lakše prolazi kroz creva i čini da se vlakna aktiviraju. Voda je najbolje piće, tvrde stručnjaci, a ako je dovoljno pijete, smanjujete rizik od pojave smetnji sa varenjem. Takođe, ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode, najmanje osam čaša dnevno, imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju retko.

7. Pražnjenje creva

Obezbedite redovno pražnjenje creva, što se najbolje postiže unošenjem vlaknastih hranljivih materija, mlečnih bakterija i mlečne kiseline, redovnim kretanjem i fizičkim vežbama. Dovoljno je da dnevno unesete od 30 do 35 grama biljnih vlakana da bi se obezbedio pravilan rad creva. Takođe, izbegavajte neprijatne situacije, jer nervoza, napetost i stres loše utiču na zdravlje organa za varenje.

8. Vežbanje

Brza šetnja, vožnja bicikla, trčanje, aerobik i slične aktivnosti koje ubrzavaju puls na 140 otkucaja u minuti, poboljšavaju varenje jer dovode do direktnog trošenja šećera i masti iz krvi. Redovnim vežbanjem stvara se mišićna masa i ubrzava metabolizam. Preporučuje se fizička aktivnost tri do četiri puta nedeljno od 30 do 60 minuta.

foto: flickr.com/Amazing Almonds

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: