Virus gripa aktivan do kraja marta

Zabranjene posete najtežim pacijentima kako bi im se očuvalo zdravstveno stanje. – Ne očekuje se da će ove godine biti velikih epidemija

Zdravlje

Izvor: Izvor: D. Davidov Kesar / Politika

Nedelja, 01.03.2015.

12:45

Default images
Foto: Thinkstock

Broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija i sa tegobama sličnim gripu je u porastu, zbog čega su ovih dana zabranjene posete pacijentima na Vojnomedicinskoj akademiji i u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. VMA je navela da su posete zabranjene kako bi se očuvalo zdravstveno stanje najtežih pacijenata, a Urgentni centar KCS-a da je zbog velikih temperaturnih promena povećan broj infekcija, tako da je na osnovu iskustava odlučeno da se posete zabrane i pacijenti zaštite, piše Politika.

Posete bolesnicima zabranjene su i u stacionarnim odeljenjima KBC „Zemun” i „Dr Dragiša Mišović”, u KBC „Bežanijska kosa” na hirurškoj klinici sa odeljenjima pulmologije, endokrinologije, kardiologije i hematologije sa jedinicama intenzivne nege i na onkološkoj klinici bez dnevne bolnice, a KBC „Zvezdara” je zabranio posete kliničkom odeljenju za pulmologiju i alergologiju sa imunologijom. U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” objašnjavaju da se u Srbiji registruje srednji intenzitet i široka rasprostranjenost virusa gripa, što je i očekivano za ovaj period godine.

– Ulazimo u treću nedelju aktivnosti gripa i situacija sa brojem obolelih nije alarmantna. Ne očekuje se da će ove godine biti velikih epidemija gripa. Važno je da oni koji su bolesni i „na nogama” mogu da preguraju bolest nikako ne treba da idu u posetu hroničnim bolesnicima i deci. Ukoliko izlaze iz kuće, moraju da stave papirnu maramicu na usta ili masku, što je važno kada komuniciraju, jer kašljanjem i kijanjem mogu da prenesu oboljenje drugima. Ljudi koji imaju tešku hroničnu bolest i oni sa oslabljenim imunitetom moraju da izbegavaju odlaske na velike skupove – objašnjavaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje i dodaju da će virus gripa biti aktivan do kraja marta.

Simptomi traju tri do četiri dana

Grip je akutna respiratorna infekcija uzrokovana različitim virusima koji dospevaju u organizam kroz sluznicu nosa, očiju ili usta. Svaki put kada osoba dodirne neki od ovih organa, moguće je da se zarazi virusom, zbog čega je veoma važno da se redovno peru ruke. Lekari ističu da jaki simptomi gripa traju tri do četiri dana, a kašalj i duže. Potrebno je da osoba odleži sedam do deset dana, iako umor i malaksalost može da oseća nekoliko nedelja.

Izolacija i nega do oporavka

Grip može biti blago oboljenje bez komplikacija, ali i ozbiljna bolest koja se mora lečiti u bolnici, a u nekim situacijama može da dovede do smrti. Onima sa blagim oblikom bolesti, uz konsultaciju lekara, preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka. Važno je da građani u periodu dok vlada virus uzimaju vitamine, posebno vitamin C, da piju čajeve i vodu, jedu supe i dosta voća i povrća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: