Tinejdžer osmislio novu paklicu za odvikavanje od pušenja

Jedan 14-godišnjak smatra da upozorenja na paklicama cigareta nisu dovoljno delotvorna u odbijanju ljudi od pušenja, pa je rešio da napravi posebnu kutiju koja će ih i glasovno ubeđivati u štetnost te navike.

Zdravlje

Izvor: thenational.ae

Četvrtak, 26.02.2015.

15:34

Default images
Beta / AP Photo/Matt Rourke

Ahiles Aš, Indijac koji živi u Dubaiju, osmislio je paklicu koja funkcioniše kao muzička čestitka. Kad pušač podigne poklopac, mikročip emituje poruku upozorenja o opasnostima koja nosi pušenje.

“To bi bilo mnogo efikasnije od pisanih upozorenja”, kaže Ahiles, čija je ideja osvojila Sharjah nagradu za izuzetnost u obrazovanju prošle godine.

Ahiles, učenik Međunarodne škole Kuefat u Dubaiju, protivnik je pušenja od malih nogu. Kaže da se seća da je kao petogodišnjak bio zainteresovan za cigarete.

“Deda mi je kupio jednu paklicu. Posle samo jednog dima počeo sam da kašljem i jedva sam disao”, rekao je on. “Od tog dana, mrzeo sam pušenj.e.

Pre tri godine počeo je kampanju protiv duvanskog dima.

“Bio sam fasciniran muzičkim čestitkama i dobio sam ideju da od nje napravim paklicu. Otac mi je doneo jednu praznu kutiju i na nju sam postavio čip i crveno svetlo. Svaki put kad se poklopac podigne, pali se crveno svetlo koje upozorava osobu i čuje se glasovna poruka”, kaže Ahiles.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: