Marihuana je 114 puta manje smrtonosna od alkohola

Naučnici kažu da potcenjujemo rizik od alkohola, koji je po najnovihoj studiji magazina Scientific Reports, veći od heroina i kokaina.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

10:15

Default images

Kada bi alkohol bio otkriven danas, bilo bi potpuno razumljivo ako bi naslovi tabloida bili „nova droga ubija“, koje prate izjave svedoka „da viđaju navučene na ovaj otrov kako bauljaju ulicama, teturaju se i padaju“.

I pored toga, alkohol je potpuno legalan, dok je kanabis zabranjen.

Po najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports (ogranak uglednog naučnog magazina Nature) koja se bavi rizicima i posledicama od korišćenja raznih opojnih supstanci, otkriveno je da je marihuana daleko najmanje štetna droga.

Kanabis ne samo da se nalazi na dnu liste, već je označen kao supstanca od čijeg korišćenja je zabeležen najmanji broj smrtnih ishoda.

Za pušenje marihuane se svakako ne može reći „bezbedno i tačka“ ali sudeći po rezultatu ove studije, pušenje „trave“ je mnogo manje rizično od korišćenja alkohola.
Po toj studiji, alkohol je na prvom mestu štetnih opijata, na drugom je heroin, na trećem kokain, pa duvan, zatim ekstazi, pa met, a marihuana se nalazi tek na 7. mestu.

Gledajući pomenutu tabelu i uzimajući u obzir brojke, alkohol je čak 114 puta smrtonosniji opijat od marihuane.

U ovoj studiji se navodi da je Kolorado postao prva američka država u kojoj je kanabis legalan, navodeći da godinu dana nakon legalizacije policija svoj posao obavlja u potpuno istom obimu kao pre.

foto: flickr.com/eggrole

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: