Bebe sa tri roditelja od danas "legalne"

Britanija je postala prva zemlja na svetu koja je dozvolila stvaranje ljudskih embriona od DNK tri osobe, a ta tehnika sprečiće prenošenje genetskih poremećaja sa majke na dete.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Sreda, 25.02.2015.

12:08

Default images
Beta / AP Photo/PA, Ben Birchall

Zakon kojim se dozvoljava ova kontroverzna tehnika usvojio je i Gornji dom parlamenta u utorak.

Metod uključuje promenu jajne ćelije ili embriona, pre nego što se prebaci u telo žene, što je ranije bilo zabranjeno zakonom.

Namera je da se spreči prenošenje defekta u majčinoj mitohondriji, koji može dovesti do mišićne distrofije, otkazivanja srca, bubrega i jetre i mišićne slabosti.

Metod bi se primenjivao na desetak žena godišnje.

Naučnici u tom postupku uklanjaju DNK iz jedra jajne ćelije buduće majke i ubacuju ga u jajnu ćeliju donora kojoj je odstranjen DNK. To se može obaviti pre ili posle oplodnje.

Dobijeni embrion ima jedro sa DNK roditelja, ali mitohondrijski DNK donora. DNK “trećeg roditelja” nalazi se u svega jedan odsto gena embriona.

“Tehnika će promeniti život mnogim ženama koje žive sa bolešću mitohondrija i dati im šansu da dobiju zdravu decu”, kaže Robert Medoukroft, izvršni direktor Kampanje za mišićnu distrofiju.

Međutim, kritičari smatraju da je reč o prelasku fundamentalne granice u nauci, jer se promene na embrionima prenose na buduće generacije.

Centar za genetiku i društvo iz SAD nazvao je odluku “istorijskom greškom”, koja će “decu pretvoriti u biološke eksperimente i prodavati preuveličanu nadu ženama koje su već u teškoj poziciji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: