Srbija: Od raka svake nedelje umre po jedno dete

Svake godine od malignih bolesti u Srbiji oboli u proseku 320 dece do 19 godina, a tokom iste godine bitku sa bolešću izgubi njih 56, izjavila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut" Snežana Živković Perišić.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.02.2015.

13:11

Default images

Foto: Diego Dacal / Flickr.com

Ona je na konferenciji povodom 15. februara - Međunarodnog dana dece obolele od raka rekla da se maligni tumor gotovo svakog dana registruje kod jednog deteta, a da svake nedelje jedno dete umre od neke vrste raka.

Dve trećine obolele i umrle dece su uzrasta do 14 godina, kazala je ona navodeći da je u Srbiji kao i u većini zemalja Evrope, stopa obolevanja dece od malignih bolesti u porastu od jedan odsto, ali da se registruje i smanjenje stope mortaliteta zbog rane dijagnostike.
,
Kako je istakla, petogodišnje preživljavanje dece obolele od raka znatno je poboljšano u proteklih 30 godina - sa 54 odsto na 80, koliko je danas. "Ono što predstavlja izazov u budućnosti je da će godišnje stope obolevanja rasti za jedan odsto zbog rane dijagnostike u zemljama istočne Evrope i u Srbiji, a stope umiranja opadaće u kontinuitetu zbog adekvatne terapije, ali će i dalje biti za 20 odsto više nego u zemljama zapadne Evrope", naglasila je ona to kao sumornu činjenicu.

Prema njenim rečima, najčešći maligni tumori kod dece su leukemije, zatim slede tumori mozga i centralnog nervnog sistema, dok su na trećem mestu po učestalosti Hočkinovi i nonhočkinovi limfomi. Ona je navela da maligne bolesti kod dece do 19 godina spadaju u retke, ali da i "taj mali broj nije zanemarljiv".

"Svake godine više od 160.000 dece u svetu oboli od nekog oblika malignog tumora, a 90.000 izgubi bitku sa bolešću", kazala je ona dodajući da je u poslednjih 30 godina u svetu registrovano smanjenje smrtnosti od 47 odsto.

Predstavnici četiri organizacije - Uvek sa decom, Zvončica, Čika Boca i Mladice potpisali su danas sporazum o partnerskoj saradnji u okviru neformalne organizacije "Srpska mreža organizacija dečjeg raka" na pružanju pomoći roditeljima i deci oboleloj od raka.

Dragana Radulović iz udruženja Čika Boca rekla je da će među ciljevima delovanja mreže biti rana dijagnostika i stvaranje boljih uslova za lečenje dece, podrška na odeljenjima bolnica na kojima se deca leče, kao i ukazivanje na potrebu psihoonkologa na odeljenjima.

Sedamnaestogodišnja Milica Šimonović iz organizacije "Mladice" koja okuplja mlade do 28 godina koji su trenutno u procesu lečenja, remisiji ili su se potpuno izlečili od maligniteta, rekla je da oni pružaju psiho-socijalnu podršku obolelim vršnjacima u nedostatku psihoonkologa.

Ona je kazala da joj je leukemija dijagnostifikovana kada je imala 11 godina i da su joj tada najveća podrška bili roditelji, ali da smatra da bi joj bilo lakše da je tokom lečenja razgovarala i sa nekim vršnjakom koji je prolazio kroz isto.

Mladice će 15. februara od 11.30 organizovati mnoge aktivnosti povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka - kroz poruke podrške deci ispred bolnice u Tiršovoj u Beogradu, kviz, svirku srednjoškolskih bendova i puštanje lampiona u 17.15 u znak sećanja na svu decu koja nisu uspela da pobede bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: