Srbija druga u Evropi po broju pušača

Crveni krst Jagodine, Dom zdravlja, Savetovalište za borbu protiv pušenja, Zavod za javno zdravlje u Ćupriji, uključili su se danas u obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima u Pomoravlju, a stručnjaci su upozorili da svaki treći student puši.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

12:30

Default images

Foto: SuperFantastic / Flickr.com

Ciljna grupa su bili mladi kojima su zdravstveni radnici predočili sve rizike od pušenja. Na veoma posećenoj tribini, u Kulturnom centru u Jagodini, koju su upriličili Crveni krst i Dom zdravlja, diplomirani farmaceut Mirjana Petrović je istakla da "svaki treći student u Srbiji puši i da je Srbija, po broju pušača, na milion stanovnika, na drugom mestu u Evropi".

Puši svaki drugi muškarac i svaka treća žena, upozorila je Petrović i istakla da su maligne bolesti u Srbiji u porastu a jedan od najčešćih uzroka njihovog nastajanja je i pušenje.

"Oko 40.000 obolelih od malignih bolesti se godišnje otkrije u Srbiji a njačeće su karcinomi dojke, grlića materice, pluća, debelog creva", rekla je Petrović. Nacionlani dan bez dima, ove godine se obeležava pod motom "Svaka cigareta smeta", a seketar Crvenog krsta u Jagodini Tatjana Ristić je istakla da se to odnosi i na elektronske cigarete.

Svetska zdravstvena organizacija i Centar za prevenciju bolesti pušenja Srbije, "nisu dali saglasnost na upotrebu elektronskih cigareta", istakla je Ristić. Imamo epidemiju pušača i epidemiju bolesti koje pušenje izaziva, pre svega raznih karcinoma, ističu u Savetovalištu u kome se pruža pomoć svima koji žele da ostave cigarete.

"Svaki pušač koji razmišlja da ostavi pušenje može da dođe, dobiće savete o režimu ishrane, načinu života, odgovarajuće meditacije, i da zajedno sa našim zdravstvenim stručnjacima uspeju u tome", rekli su predstavnici Savetovališta. Pušenje je problem današnjice na kome se moraju angažovati svi, od roditelja koji svojim primerom i savetima treba da utiču na decu, škole, zdravstvene ustanove, država, istaknuto je na tribini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: