I blago povišen holesterol okidač za infarkt

Čak i malo povišen holesterol u srednjim godinama znatno povećava rizik od srčanih oboljenja, pokazala su istraživanja.

Zdravlje

Izvor: magazin.net.hr

Petak, 30.01.2015.

08:38

Default images

Ljudima s blago povišenih holesterolom u periodu između 35. i 55. godina rizik od srčanih oboljenja može se povećati čak i do 40 posto, zaključak je studije koju prenosi BBC.

Stoga se obavezno preporučuje kontrola visine holesterola, ističu autori koji su pratili oko 1.500 ispitanika.

"Masne godine" odnose žrtve, upozorili su.

Iako svaka osoba s umereno povišenom masnoćom u krvi neće morati da uzima lekove u tu svrhu, može da ima koristi od promene načina ishrane i veće telesne aktivnosti, rekla je En Mari Navar-Bogan, voditeljka studije objavljene u časopisu Circulation.

“Ono što radimo krvnim žilama u 20-im, 30-im i 40-im direktno utiče na bolesti u starosti i ako čekamo do 50. ili 60. na prevenciju od srčanih bolesti, biće kasno” rekla je.

Prevelika masnoća u krvi može prouzrokovati postupno taloženje masnih naslaga na ćelijskim zidovima krvnih živla i suziti ih, što otežava protok krvi kroz srce, mozak i telo.

Tada krvne žile mogu imati toliko naslaga da se oseća srčana bol (angina pectoris) ili doživi srčani udar.

foto: flickr.com/euthman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: