Čučnjevima do besplatne karte za prevoz

Kako bi se izborili sa epidemijom gojaznosti koja je zahvatila njihovu zemlju, vlasti Meksiko Sitija ponudile su besplatne karte za prevoz onima koji počnu da vežbaju.

Zdravlje

Izvor: News.com.au

Utorak, 27.01.2015.

10:13

Default images

Foto: Gaulsstin / Flickr.com

Zabrinuti zbog porasta broja obolelih od gojaznosti, gradska uprava napravila je specijalne mašine na stanicama podzemne železnice koje u zamenu za 10 čučnjeva daju besplatnu kartu za prevoz i informacije o potrošenim kalorijama.

Prema zvaničnim procenama, oko 70 odsto odraslih i gotovo trećina dece ima višak kilograma, po čemu prednjači čak i u odnosu na SAD.

Trideset mašina za brojanje čučnjeva instalirano je širom grada, a u planu je i podela pedometara, uređaja za praćenje broja koraka, za prvih 80.000 korisnika koji isprobaju takozvane “stanice zdravlja”.

Inače, karte za metro koštaju između 0,20 i 0,34 dolara, dok je prosečna dnevnica oko pet dolara.

Meksiko Siti nije jedini grad koji se na ovaj način bori protiv gojaznosti. Slične programe do sad su uveli Dubai i Moskva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: