Čak 80 posto desetogodišnjakinja bilo na nekoj vrsti dijete

Najnovija američka studija dala je zabrinjavajuće rezultate - čak 80 posto desetogodišnjakinja je, u želji da budu što mršavije, bilo na nekoj vrsti dijete i posebnog režima ishrane.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Utorak, 27.01.2015.

08:16

Default images

Studija američke organizacije Common Sense Media je pokazala kako je jedno od 4 dece bilo na nekoj vrsti dijete pre nego što je napunilo sedam godina, a u većini su devojčice uzrasta od 6 do 8 godina. Zabrinjavajućih 80 posto desetogodišnjakinja ima iskustvo redukovanog režima ishrane kako bi izgubilo"suvišne" kilograme, a od tog procenta, jednu trećinu čine dečaci.

Kler Misko ispred američke Asocijacije za poremećaje ishrane objašnjava zašto joj ovaj podatak nije isuviše šokantan.

"Deca i mladi ljudi su pod velikim uticajem okoline, a živimo u svetu koji konstantno vrši pritisak na nas kako treba da budemo što mršaviji i da izgubimo 'suvišne' kilograme. Glorifikacija mršavosti je sveprisutan fenomen, tako da ne čudi da su mladi ljudi, pa čak i deca toliko opsednuti dijetama i mršavošću", pojašnjava Misko.

Ona dodaje kako su globalne kampanje protiv gojaznsti takođe uticale na ovaj trend, te kako se danas mnogo govori o epidemiji gojaznosti.

"Istina, epidemija gojaznosti je veliki svetski problem, no ipak treba da smo svesni toga da imamo i drugu epidemiju - porast osoba sa poremećajima ishrane i iskrivljene slike vlastitog tela. Moramo raditi na tome da kontrolišemo i da se borimo protiv jedne epidemije, ali da to ne znači dodavanje ulja na drugu", poručuje Misko.

foto: flickr.com/ woodleywonderworks

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: