Kako da sprečite jutarnje mučnine?

Više od polovine žena tokom trudnoće pati od jutarnjih mučnina. One se najčešće javljaju u prvom tromesečju trudnoće, ali kod 10 do 20 odsto žena ove tegobe mogu trajati tokom cele trudnoće.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 25.01.2015.

08:53

Default images

Foto: Thomas Pompernigg / Flickr.com

Konstantne mučnine i povraćanje koje se ne može kontrolisati mogu dovesti do dehidracije i gubitka vitamina, pa se to mora rešiti hospitalizacijom i primanjem infuzije.

Srećom, često je moguće ublažiti mučnine. Trudnice bi trebalo da izbegavaju jako začinjenu i premasnu hranu i namirnice intenzivnog mirisa. Isto tako, bolje je pojesti pet-šest manjih obroka na dan nego tri velika.

- Nizak nivo šećera u krvi i glad mogu izazvati nagon za povraćanjem - objašnjava nutricionistkinja Tena Niseteo i dodaje da se, naročito u poslednjim mesecima trudnoće, zbog rasta bebe podiže dijafragma i menja položaj želuca, zbog čega može doći do mučnina, ali i gorušice.

Niseteo ističe da napici koji sprečavaju pojavu mučnine moraju biti hladni i osvežavajući poput limunade, mineralne vode s ili soka ceđene narandže.

- Odličan borac protiv mučnine je i sok od đumbira u kombinaciji s listićima mente, a napitke treba pijuckati gutljaj po gutljaj.

Tri osnovne biljke koje smanjuju mučninu su đumbir, menta i kamilica. Kod trudnica mučninu često izazovu i topli napici, poput kafe ili toplog kakaa tako da bi njihovu konzumaciju svakako trebalo smanjiti, a okrenuti se mlakim čajevima od kamilice ili mente, koji smiruju želudac i creva - kaže Niseteo i dodaje da i konzumacija suvih grickalica, poput slanih štapića ili krekera, može pomoći pri smanjenju i otklanjanju osećaja mučnine. Uzimanje vitamina B6 takođe pomaže.

Osim s mučninom, trudnice često imaju problema s gorušicom, kod koje pomaže grickanje badema. Najbolja prevencija je ipak smanjenje obroka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: