Čovek koji je zarobljen u deža viju

Deža vi, osećaj da smo nešto već doživeli, ume da bude neprijatan i predstavlja veliku zagonetku, kako za laike tako i za naučnike. Jednom 23-godišnjem Britancu taj osećaj čini život skoro nemogućim.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

10:28

Default images
(AP/Montreal Neurological Institute)

Kako piše "Telegraf", u pitanju je "jedan od najčudnijih slučajeva deža vija ikada zabeleženih u istoriji medicine".

Mladić od 2007. godine ima hronični osećaj deža vija. Na početku su napadi trajali nekoliko minuta dnevno, a od 2010. godine su se pogoršali i od tada nije u stanju da gleda TV, sluša radio ili da čita zbog, kako opisuje, "konstantnog osećaja da se sa tim sadržajem već susretao".

Pacijent navodi da se sve vreme oseća kao da je u svojevrsnom "danu mrmota" i da se vreme ponavlja, ali za razliku od drugih pacijenata sa sličnim simptomima (mahom onih koji pate od demencije), on je potpuno svestan toga da je taj osećaj lažan i nema nikakvih problema s pamćenjem.

Njegov slučaj objavljen je u Žurnalu izveštaja o medicinskim slučajevima, u kome se navodi da kod njega nisu otkriveni nikakvi neurološki problemi, koji se povezuju sa osećajem deža vija.

Pročitajte još: Šta izaziva deža vi?

"Umesto uobičajenog uznemirujućeg osećaja da nam je nešto poznato, koje povezujemo sa fenomenom deža vija, ovaj pacijent kaže da ima osećaj kao da zaista ponovo prolazi kroz jasna iskustva iz svog sećanja", kaže autorka izveštaja doktorka Kristin Vels.

Ona navodi da je ovo verovatno prvi zabeleženi slučaj anksioznosti izazvane deža vijem.

U izveštaju se ističe da je pacijent ranije patio od anksioznosti, da je imao neku vrstu opsesivno kompulsivnog poremećaja (često je prao ruke), kao i da su se napadi anksioznosti pojačali, a novi problemi pojavili kada je krenuo na koledž.

Takođe, pacijent je rekao da je nakon nekoliko godina problema sa deža vijem, probao LSD, nakon čega mu se stanje pogoršalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: