Ukusan zalogaj koji ubija holesterol

Najnovija američka studija pokazuje da jedan avkoado dnevno na vašem meniju može značajno da smanji vaš nivo holesterola.

Zdravlje

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Sreda, 14.01.2015.

19:32

Default images

Studija objavljena u časopisu “Journal of the American Heart Association” dokazuje da je avokado zaista odličan saveznik u brobi protiv povišenog holesterola, prenosi Dejli telegraf.

Rezultati velikog istraživanja pokazali su da umereno gojazni i gojazni ljudi koji u svojoj ishrani često koriste avokado imaju niži nivo lošeg holesterola, LDL lipoproteina. Osim toga, kod ovih ispitanika koji su bili podrgnuti posebnom režimu ishrane sa akcentom na avokadu, primećen je i i znatno niži nivo triglicerida, zasićenih masti u krvi.

Naime, za razliku od većine voća, avokado sadrži masti, ali to su mononezasićene masti koje su odlične za naše srce.

-- Pročitajte i Evo zašto je dobro jesti avokado --

Autorka studije, doktorka Peni M. Kris-Ederton, navodi kako je u svakodnevnoj ishrani Amerikanaca, pa i Evropljana, avokado najprisutniji kao glavni sastojak gvakamolea. U pitanju je meksički umak koji se, nažalost, najčešće jede sa naćosima koji su sami po sebi vrsta nezdrave, brze hrane.

Zato se avokado preporučuje sve više kao dodatak drugim jelima, čiji plod može biti izgnječen i upotrebljen kao ukusan i svež namaz. Kremasta tekstura avokadovog ploda ide na ruku ovom voću, pa se može upotrebiti i za spremanje brojnih drugij jela i predjela, a ne samo za soseve.

Posebno se ističe upotreba avokada u svežim salatama i pastama, gde stoji kao izvanredan kontrast komadićima mesa.

Foto: Master isolated games / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: