Zašto devojčice sve ranije ulaze u pubertet?

Autori nove knjige o ranijem ulasku u ženski pubertet nude dokaze za svoje tvrdnje i nude savete roditeljima, piše Smithsonianmag.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

12:28

Default images

Akne, neprijatnost, miris tela - pubertet može biti zaista težak. Ali stvari znaju da postanu još komplikovanije kada pubertet počne u mladim godinama, a današnje devojčice ulaze u pubertet mnogo ranije.

Pubertet počinje pre prve menstruacije, kada počne sekrecija hormona iz hipofize i počne razvoj grudi i pubičnih malja.

Pre nekoliko decenija lekari su učili da manje od pet odsto devojaka pokazuje ove znake u pubertetu, posebno razvoj grudi pre osme godine, kaže Džulijana Dirdorf sa Berklijeve škole javnog zdravlja.

Današnje studije pokazuju da 25 odsto afroameričkih devojčica počinje da se razvija u grudima već u sedmoj godini. Kod petnaest posto hispano devojčica i 10 odsto belkinja grudi se već razvijaju do tih godina. Čak i taj broj je dramatično veliki u odnosu na stanje pre dvadeset godina.

Kada devojčice uđu u pubertet tako rano, on za njih postaje društveno neprijatan. Rani pubertet nosi sa sobom rizike za psihološko i fizičko zdravlje, ponekad dugo pošto odrastu i postanu odrasle žene.

Roditelji mogu mnogo da pomognu deci da prođu kroz ovaj težak period i da spreče negativne posledice, rekla je Dirdorfova sa svojim kolegama sa Univerziteta Kalifornija. Ova ekipa je nedavno sarađivala na knjizi "Novi pubertet", koja ispituje dokaze i nudi savete roditeljima.

Kako da znate da je vaša devojčica ušla ranije u pubertet?

Tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka primećeno je da veliki broj devojčica dolazi u kliniku sa grudima i pubičnim dlakama već u petoj godini.

Ne tako davno 1997. godine Dirdorfova je objavila studiju u žurnalu Pedijatrija, gde je sugerisala da devojčice ulaze u pubertet ranije. Tokom šezdesetih godina 19. veka devojčice su prvu menstruaciju dobijale sa 16 godina da bi početkom 20. veka dobijale sa 14, a 1997. godine su dobijale u dvanaest.

Sada je univerzalno prihvaćeno da razvoj grudi i pubičnih malja kreće ranije, ali se prva menstruacija nije ubrzala kao što se očekivalo. Devojčice je danas dobijaju šest meseci ranije nego pre 40 godina, iako grudi počinju da im rastu dve godine ranije.

Šta su mogući uzroci?

Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Gojaznost - Broj gojazne dece u pubertetu se utrostručio za poslednjih 30 godina. Poznato je da je potrebno da imate prilično veliku masu kako biste pokrenuli pubertet ranije. Recimo balerine, gimnastičarke kasnije ulaze u pubertet i kasnije dobijaju prvu menstruaciju zato što telo nema dovoljno izvora da pokrene reprodukciju. Što više sala devojčica ima - to će pre ući u pubertet.

Izloženost hormonima i hemikalijama - Devojčice koje su izložene potencijalnim hemijskim uticajima još u materici ulaze u pubertet već sa osam-devet godina. Supstance koje su slične estrogenu pokreću reakcije u telu.

One se mogu naći u antibioticima i mesu antibioticima hranjenih životinja, plastici, pesticidima i drugim veštačkim supstancama.

Društveni i psihološki stres - Telo hormonski odgovara na situacije opasnosti ili nesigurnosti i može raditi u sinergiji sa ostala dva faktora.

Šta roditelji mogu da učine?

Kako bi sprečili pubertet, mogu da ograniče izlaganje hemijskim supstancama koje se mogu naći u hrani, higijenskim sredstvima i slično.

Mogu da ne zagrevaju hranu u plastičnim činijama u mikrotalasnoj pećnici, čuvaju hranu u staklenim činijama, nose odeću umesto kreme sa zaštitnim faktorom, ne puše u blizini dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: