Srbija: Žene ćute i trpe valunge

Čak 75 odsto žena ima tegobe u menopauzi, malo njih koristi terapiju. Hormone uzima 10, a psihofarmatike dva odsto žena u menopauzi, pišu Večernje novosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

20:01

Default images

Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Više od pola miliona žena u Srbiji je u periodu perimenopauze - kada opada nivo svih ženskih hormona, naročito estrogena. Nagle hormonske promene izazivaju niz teogba poput valunga, nesanice, razdražljivosti, rasejanosti. Istraživanja pokazuju da čak 75 odsto žena ima jednu ili više tegoba, a mali broj njih koristi bilo kakvu terapiju za ublažavanje simptoma.

U periodu pre poslednje menstruacije (menopauze), koji obično traje i nekoliko godina, menstrualni ciklusi dolaze neredovno, krvarenje traje duže ili kraće nego obično, može da bude i obilno i oskudno. Sve su to znaci da polako prestaje funkcija jajnika.

- Iako je to prirodna fiziološka pojava u životu žene, može da se desi menopauza nastupi ranije, zbog operacija, zračne ili druge terapije - pojašnjava dr Aleksandra Mladenović Mihajlović, ginekolog. - Tegobe tokom menopauze zahvataju veliki broj žena, samo u Srbiji na primer 1,2 miliona žena je u dobu između 45. i 67. godine, i mogu da imaju jednu ili čak sve tegobe vezane za menopauzu. Kako stanovništvo globalno stari, predviđa se da će do 2050. godine čak 30 odsto žena će biti starije od 60 godina.

Žene obično u menopauzu ulaze između 45. i 55. godine, u proseku u 51. godini. U periodu perimenopauze suočavaju se sa nizom tegoba, od kojih najčešće prvo počinju valunzi, pojašnjava dr Mladenović Mihajlović. Ovaj poremećaj termoregulacije je vrlo neprijatan, jer dolazi do periferne vazodilatacije (širenja krvnih sudova), žena oseti nalet vrućine i preznoji se. Dešava se do 20 puta na dan, traje i do pet minuta i kod većine žena izaziva pojačanu nervozu.

- Žene često imaju problem i sa noćnim znojenjem, vrtoglavicom, nesanicom, glavoboljom, razdražljivošću, lošom koncentracijom i depresijom - dodaje dr Aleksandra Mladenović Mihajlović. - Prema istraživanjima, 20 do 30 odsto žena mlađih od 50 godina imalo je valunge, a poremećaje sna oko 40 odsto. Kod starijih od 50 čak 70 do 80 odsto ima napade vrućine, a poremećaj spavanja svaka druga žena. Kasnije se javljaju i druge promene poput suve kože, opadanja kose, bolova u kostima i zglobovima, smanjene seksualne želje...

S prestankom lučenja polnih hormona, višestruko rastu i rizici od bolesti, pa žene postaju podložnije hipertenziji, bolestima srca i krvnih sudova, infarktima, moždanim udarima. Dolazi i do promena na urogenitalnom traktu, čestog nekontrolisanog mokrenja, bolova pri mokrenju pa čak i spada materice ili bešike.

Od svih metoda za olakšanje tegoba menopauze najviše se koristi hormonska supstitucionalna terapija estrogenom (oko 10 odsto) i psihofarmatici, oko dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: