Naučnici na pragu otkrića leka za ćelavost?

Slučajno otkriće naučnika moglo bi da dovede do leka za ćelavost uz pomoć ovladavanja nad belim krvnim zrncima.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

13:44

Default images

U potrazi za lekom za rak, naučnici su testirali antiupalne lekove na miševima i sa iznenađenjem otkrili da im raste dodatno krzno, da bi potom istražili šta izaziva ovakvu reakciju.

Zaključili su da je uzrok makrofag, derivat belih krvnih zrnca zvanih monociti a proizvodi ih imuni sistem kako bi se borile protiv infekcija i očistile mrtvo tkivo.

Dr Mirna Perez Moreno, koja je došla do ovog otkrića na Nacionalnom institutu za istraživanje raka u Madridu, makrofag aktivira najbliže matične ćelije koje su odgovorne za rast dlaka.
Foto: Beta/AP
To znači da bi folikuli mogli da aktiviraju rast dlaka bez transplantacije kose koja mnogo košta, piše Dejli mejl.

U studiji objavljenoj u žurnalu PLOS Biology piše: "Najveći izazov u regenerativnoj medicini jeste podstaći regeneraciju bez transplantacije. Zahvaljujući ovoj studiji sada znamo da makrofag igra važnu ulogu kada je okružen matičnim ćelijama. Naša studija ističe važnost makrofaga kao modulatora u procesu regeneracije kože, čime oni imaju veću ulogu od do sada poznate i primarne a to je fagocitna imuna ćelija".

Autori studije takođe veruju da njihova otkrića mogu pomoći u poljima regeneracije tkiva, starenja i saznanjima o raku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: