Zašto nekad ne treba odlagati operaciju krajnika

Jedna od najčešćih bolesti kod dece je upala krajnika. Virusne infekcije često se iskomplikuju bakterijama, a onda su neophodni antibiotici.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

18:17

Default images

Foto: isafmedia / Flickr.com

Za česte upale, koje se ponavljaju i više puta godišnje najbolje rešenje je operacija koju roditelji uglavnom odlažu iz straha.

Sve više dece u poslednje vreme boluje od čestih bakterijskih upala grla i iz tog razloga uzimaju veliku količinu antbiotika. Hronično upaljeni krajnici obično ne služe ničemu, a mogu da uzrokuju ozbiljna oboljenja. Ukoliko se upala javlja više puta godišnje, a lekovi u tom slučaju ne pomažu, vreme je da se krajnici izvade.

“Čestim se smatra svako uzimanje antibiotika više od pet puta godišnje ili više godina u nizu”, objašnjava Vladan Šubarević, načelnik ORL “Instituta za majku i dete” dodajući da su da to hronični problemi izazvani bakterijskim upalama.

“Neka deca imaju ogromne krajnike koji dovode do ozbiljnih problema sa disanjem i do prekida disanja noću”.

Ipak, većina Roditelja iz straha često odlaže operaciju čak i onda kada je neophodna.

“Ja se kajem što smo tu operaciju odlagali više od godinu dana. Mislim da je mlađa ćerka mnogo patila sa govorom i sluhom, starija sa disanjem i sa zastojem u disanju koje ti problemi nose. One sada bolje dišu, sve bolje spavaju, mlađa ćerka bolje govori”, kaže majka Bojana Ranković.

“Operacija je kod prve ćerke trajala oko četrdesetak minuta sa uvođenjem i izvođenjem iz anestezije. Već sutra smo izašli kući”.

Treći krajnik kod dece može da izazove problem sa disanjem, snom, sluhom, ali i govorom. Operacija je rutinska i traje kratko, a deca nakon nekoliko sati odlaze kući. Sve više dece u poslednje vreme, kasnije progovara ili slabije čuje, upravo zbog uvećanog trećeg krajnika.

“Treći krajnik se najčešće operiše između druge i treće godine života. To je mnogo manja i lakša operacija – traje u proseku 15 minuta, a deca ne moraju da prespavaju u bolnici”, kaže dr Šubarević.

U ORL ambulanti na Institutu za majku i dete godišnje se pregleda više od 20.000 dece. Na Odeljenju ORL u jednoj godini uradi se više od 1.000 operacija, od čega više od polovine čine operacije krajnika i trećeg krajnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: